Kiváló természeti adottságainknak, évszázados halász-pákász örökségünknek hála, a magyar halételek egyedi és kiemelkedő ízvilággal büszkélkedhetnek, mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ötödik Tiszaderzsi Kárásznapon.

A miniszter hozzátette: konyhaművészetünknek azonban nem csupán a táplálkozásban, hanem a hagyományok továbbadásában és a közösségformálásban is jelentős szerep jut. A településen évről évre megrendezett Tiszaderzsi Kárásznapok is mutatják: a helybéliek ragaszkodnak hagyományaikhoz, ételeikhez és közösségükhöz.

Fotó: VM

Annak ellenére, hogy Magyarország vízrajzi és történelmi adottságai kedveznek az édesvízi haltermelésnek és halászatnak, ráadásul a halhús finom és egészséges, nem képezi részét mindennapjainknak. A rendezvény remélhetőleg a halételek népszerűségét is növeli, hiszen míg itthon 2,8 kilogramm halat eszünk meg évente, addig az uniós országokban átlagosan 22 kilogramm a fejenkénti éves halfogyasztás, ismertette az adatokat a miniszter.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az országgyűlés nemrég fogadta el a halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvényt, amelynek elsődleges célja a halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, valamint a halgazdálkodás újraszabályozása. A horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja.

(Vidékfejelsztési Minisztérium Sajtóiroda)