Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), amely a hónap eleje óta már aktívan működik - közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján hétfőn Budapesten.

(Az MTVA felvétele)

A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a rendszer működtetése azért fontos a szaktárca számára, mert a parlagfű-pollenektől nagyon sok ember szenved. Az allergiások helyzetét kívánja könnyebbé tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által fenntartott elérhetőség, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását.

Fotó: VM Sajtóiroda

A rendszer használatát hétfőn a XI. kerületben, a Kánai út és a Partfutó utca sarkán lévő zöldterületen tesztelte a miniszter a kerületi vezetők, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, a kerület országgyűlési képviselője, valamint a sajtó munkatársai jelenlétében.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet: az informatikai felület használatával a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a bejelentők közötti információcserét könnyíti meg a PBR, amely magyar fejlesztésű szoftver.

A rendszer lehetővé teszi, hogy internetkapcsolat segítségével - előzetes regisztráció után - bárki akár otthonról tegyen bejelentést az általa talált parlagfüves területről. De mobiltelefonjával is rögzítheti a terület jellemzőit, és készíthet a helyszínről fényképfelvételeket - közölte Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Hozzátette: a rendszerbe nemcsak a parlagfűvel szennyezett területekről, hanem a parlagfű-mentesítésről is lehet bejelentést tenni. Például egy közhasznú munkavégzést követően, amikor lekaszálták a parlagfüvet. Az elnökhelyettes az MTI kérdésére elmondta: ma Magyarországon a leggyakoribb gyomnövény a parlagfű, az országban legalább 5 millió hektárnyi területén előfordul. Gyakorlatilag bárhol megjelenik, ahol mezőgazdasági művelés folyik az országban, de például az erdőirtások területén is megtelepszik, szinte azonnal. Ezért fontos a hatékony gyérítés megszervezése.

(MTI)