Évről-évre egyre több önkéntest mozgat meg és országszerte közösségformáló erő a TeSzedd! akció, melynek háromnapos programjára minden eddiginél többen, mintegy 120 ezren jelentkeztek – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter az esemény pénteki megnyitóján, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy legyen tiszta Magyarország és önkéntesen tegyünk ezért, hiszen mindenki szeret ápolt környezetben élni. Jó érzés, ha hazánkra azért is büszkék lehetünk, mert a szép tájaink közelről is szépek – fogalmazott. Aláhúzta: fontos tanítanunk egymást és az egész társadalmat arra, hogy ne dobáljuk el a szemetet.

Emlékeztetett: az akciót 4 éve indították és közölte: büszke arra, hogy azóta évről-évre többen jelentkeznek. A kezdeményezés így közösségformáló erőt is jelent egyben – tette hozzá. Idén május 9-11. között három napon át tart a TeSzedd!, melyre összesen közel 120 ezer önkéntes regisztrált, akik mintegy 2000 gyűjtőponton adhatják le az összegyűjtött hulladékot.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Jelezte: mivel 2013-hoz képest több mint 60 százalékkal nőtt az előzetesen regisztrált önkéntesek és a találkozási pontok száma, a szervezők több eszközt készítettek elő a szemétszedéshez. Az előre bejelentett találkozási pontokon országosan 170 ezer TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 300 ezer pár gumikesztyűt osztanak szét az önkénteseknek.

A korábbi évek tapasztalatai szerint az előzetesen jelentkezőknél lényegesen több, idén akár a 200 ezret is meghaladó számú résztvevő várható – mondta a tárcavezető Magyarország történetének egyik legnagyobb önkéntes akciójának” nevezve a programot. Egyúttal köszönetet mondott a helyi közösségek összefogásáért és a támogató szervezetek segítségéért.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A kampányt a minisztérium megbízásából szervező Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője, Vámosi Oszkár a megnyitón elmondta: jó esély van arra, hogy az országszerte 1500 településen dolgozó önkéntesek túlszárnyalják a tavalyi eredményeket. Az elmúlt években 2000-3000 tonna szemét gyűlt össze egy-egy akcióban és került biztonságos lerakókba, ez a mennyiség 50 villanymozdony súlyának felel meg. Tatár László, Fegyvernek polgármestere az eseményen arról beszélt, hogy a településen létrehozott találkozási pontra 250 fő regisztrált előzetesen, még óvodások is érkeztek az akcióra. A TeSzedd! keretében Fegyverneken labdarúgótornát, esszéíró versenyt és rajzpályázatot is hirdettek, a résztvevő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt változatos kikapcsolódási lehetőséget kínálva a munka után. Az akció ebben az évben csatlakozik az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében meghirdetett Tisztítsuk meg Európát!” kezdeményezéshez. Az együttműködésnek köszönhetően május 10-én 16 európai uniós és 5, a közösségen kívüli országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

(MTI)