A gyermekétkeztetés minőségének javítása kulcskérdés, ezt a Mintamenza Program helyi- és bioélelmiszerek bevonásával meg is tudja valósítani – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter kedden Felcsúton, a témában tartott konferencián.

Fazekas Sándor a gyerekek jóléte szempontjából rendkívül fontosnak nevezte, hogy a közétkeztetés során mi kerül asztalukra. Úgy vélte, hogy az élelmezésvezetőknek egyre nagyobb mértékben alkalmazniuk kell a helyi termékeket, míg a helyi gazdák számára a program újabb lehetőséget jelent a piacszerzésre.

 


Hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy a programot ellássa megfelelő alapanyaggal. Az árakról azt mondta, hogy a helyi beszerzések olcsóbbak lehetnek, mert sem marketing, sem szállítási költségekkel nem kell számolni.

A Mintamenza Program közép-dunántúli projektindító rendezvényén Paller Judit országos tiszti főorvos közölte: az elsődleges cél az egészséges táplálkozás meghonosítása a közétkeztetésben. További fontos szempont, hogy a gyerekeken keresztül formálni tudják a családok otthoni étkezési szokásait is.

A program eredetileg 2010-ben Békés megyében indult, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése "katasztrofálisnak" minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás.

(MTI)