A Magyar Élelmiszerkönyv korszerűsítését végzik a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) annak érdekében, hogy tisztázzák és meghatározzák a kézműves termék fogalmát, hatékonyan segítve ezzel a termelőket - közölte a vidékfejlesztési miniszter szombaton Budapesten újságírók előtt.

Fazekas Sándor a. 6. Kézműves Magyar Ízek Vásárán a Millenárison elmondta azt is: egyre több vásárló tudatosan keresi a minőségi magyar termékeket. A vásárlók 80-85 százaléka magyar termékeket részesíti előnyben, mintegy 50 százalékuk még akkor is, ha azok valamivel drágábbak.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter ezért is fontosnak nevezte a Magyar Ízek Vásárához hasonló rendezvényeket, amelyek elősegítik, hogy a régi ízek ne merüljenek feledésbe, és azok a technológiák is fennmaradjanak, amelyekkel az egy-egy kisebb területre, régióra jellemző, kiváló minőségű termékeket, élelmiszereket elő lehet állítani.

A magyar termék rendelet megalkotását nagyon hasznosnak ítélte a vidékfejlesztési tárca vezetője. Az MTI kérdésére elmondta: a több hónapja érvényben lévő jogszabály hatására "elválik a tüdő a májtól", azaz láthatóvá válik, mi a magyar áru és mi nem az. Jelenleg mintegy 2000 termék tartozik az e területen védjegyezett körbe.

A helyzet egyértelmű tisztázását segíti az is, hogy a vevőket tájékoztató feliratoknak jól láthatóaknak és olvashatóknak kell lenniük. Jelezte: nem minden termék magyar termék, de amelyen ott szerepel a megkülönböztető felirat, az valóban az.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Emlékeztetett: a magyar termék 100 százalékosan magyar alapanyagból készül, és a teljes feldolgozási folyamatot is belföldön végzik. Emellett vannak a hazai termékek, amelyeknél már nincs 100 százalékos magyar munka, és vannak a hazai feldolgozású termékek, amelyeknél már lehet, hogy az alapanyag is importból származik.

A szaktárca a kézműves termékek piacra jutását többek között azzal is segíteni kívánja, hogy ösztönzi az elárusítóhelyek létesítését. Fazekas Sándor példaként említette: a tanyaprogram keretében 54 településen nyílik lehetőség arra, hogy a tanyán termelt áruk a szélesebb vásárlóközönség előtt is megjelenjenek.

Hozzáfűzte: a fővárosban például a Hold utcai piac a tanyasi termékek "áruháza" lesz, emellett a megyeszékhelyeken is programok indulnak annak érdekében, hogy minél több tanyasi termék jusson el a városi vásárlókhoz. Emellett pályázati pénzekkel kívánják támogatni a különböző feldolgozó kapacitások bővítését is, erre példaként említette a vágópontokat, tészta- és szörpüzemeket.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az áfacsökkentéssel kapcsolatban a tárcavezető megismételte: az intézkedés célja a feketegazdaság visszaszorítása, valamint annak elősegítése, hogy a sertéságazat növekedési pályára kerüljön. Ez az első lépés abba az irányba, hogy más élelmiszerek, így a feldolgozott hústermékek áfáját is csökkenteni lehessen - tette hozzá.

A szervezők információja szerint a budapesti Millenárison megrendezett árumustrán mintegy 180 kiállító várja a látogatókat. A mostani rendezvényen egy 30 termelő kínálatát bemutató szabadtéri vásárt is berendeztek, ahol a húskészítmények mellett vad- és halkülönlegességeket is vehetnek az érdeklődők a hétvégén.

(MTI)