Fazekas Sándor Vidékfejlesztési- és Martonyi János Külügyminiszter meghívására a Magyarországra akkreditált nagykövetek és a mezőgazdasági attasék a Tokaji borvidéken, a bodrogkisfaludi Patrícius Borház szüretén vettek részt.

Nem titok, szeretnénk, ha a kiváló minőségű magyar borok ott lennének a világ élvonalában. Ha a bor és a turizmus összeforrna, és az ország gyönyörű tájai rengeteg külföldi látogatót vonzanának a világ minden szegletéből. Ha egyre több olyan sikeres pincészet lenne Magyarországon, mint a Patricius Borház, amely boraival számos aranyérmet gyűjtött rangos nemzetközi versenyeken, Angliától kezdve Franciaországon és Japánon át Kanadáig – mondta Fazekas Sándor, amikor köszöntötte a csaknem száz diplomatát.

Fotó: Árvai Károly

Az egyedülálló mikroklíma, a talaj, az itt termesztett szőlőfajták, az évszázados hagyományok a magyar szőlő- és borkultúra ékkövévé tették a Tokaji borvidéket. A borászok kezdeményezése és kormányzati szándék találkozott egymással, amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium újraindította a nagy múltú, de az utóbbi években a megszűnés határára sodródott Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét Tarcalon. A biológiai alapok fenntartása mellett a kutatás-fejlesztés, a nemesítés eredményei és a borászati technológiák fejlesztése tovább gazdagítják a tokaji borok ízvilágát.

A Tokaji bor palackba zárt Magyarország. Ahol felbontják és megízlelik, ott jelen van Magyarország az illatokban, a színekben, az ízekben, az emlékképekben, a felidézett élményekben. Őszintén remélem, hogy a hagyományossá vált diplomata szüretek közös élményeivel lassan-lassan a magyar borok és a magyar szőlészek-borászok nagyköveteivé is válnak, és elviszik a jó hírünket szerte a világban – zárta köszöntőjét Fazekas Sándor.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)