Kiállunk a magyar mezőgazdaság, a hazai élelmiszerek védelmében – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a VII. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválon. A rendezvény fővédnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyben termelt alapanyagokból készült kiváló magyar élelmiszerek, a minőségi ételek és italok a helyi közösség büszkeségei, amit az ember szívesen megoszt másokkal.

Fazekas Sándor a pálinkafesztiválon emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt két évben számos új törvénnyel és rendelettel segítette a kistermelőket. Az intézkedéseknek köszönhetően mára szabad lett a pálinkafőzés, legális a disznóvágás, a vendégasztal visszakapta régi funkcióját. A miniszter hozzátette: annak érdekében, hogy a valódi gyümölcsből készült italok kerülhessenek előtérbe, az aromás szeszekre magas adót vetett ki a kormány.

fotó: Nagy János

A hazai őshonos gyümölcs-tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelet megalkotása után országos mozgalom indult. A Vidékfejlesztési Minisztériumban zajló szakmai munkára az elfogadott Hungarikum törvény tette rá a koronát – értékelte az elmúlt két év munkáját Fazekas Sándor.

A vidékfejlesztési miniszter beszédében kihangsúlyozta, hogy hagyományos ételeink, italaink milyen nagy szerepet töltenek be a közösség életében, és egyben országépítő erővel bírnak. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: évezredes konyhaművészetünk ugyanúgy a kultúránk és a történelmünk része.

A pálinka szerepének változásáról beszélt köszöntőjében a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György a rendezvényen elmondta: régen a pálinka ereje volt a fontos, ma már a minőségen van a hangsúly. Ettől válik a pálinka igazi hungarikummá – tette hozzá az államtitkár.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)