Ismét különleges történeti íz-utazás és színes műsorok várnak augusztus utolsó hétvégéjén, a városligeti Vajdahunyadvárban a HÍR-es Íznapok látogatóira.
A harmadik alkalommal megvalósuló látványos esemény fő célja a Hagyományok-Ízek-Régiók élelmiszer-gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása.
Az Agrármarketing Centrum (AMC) által rendezett HÍR-es Íznapokon az olyan különleges, kifejezetten regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet, mint a különféle ízesítéssel készített kenyérlángos, kürcsi őskalács, rétes, mézeskalács, kecskesajt, gomolya, csigatészta, lebbencs- és száraztészták, különféle mézfajták, valamint friss gyümölcsök és zöldségek, ízes magyar pálinkák.
Az ismert hungarikumok sora mellett az érdeklődők akár rackajuh húst is vásárolhatnak. A rendezvényt a városligeti Vajdahunyadvár reneszánsz udvarán, a Jáki kápolna és kolostori kerengő melletti területen kereshetik fel az érdeklődő ínyencek. A HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR) programot a Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban indította el az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéséhez csatlakozva. A HÍR program célkitűzése az volt, hogy létrehozzuk Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét és előmozdítsuk gazdasági hasznosításukat.
A program eredményeként 300, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszer szakmai-történeti leírása készült el, régiónként és azon belül ágazati bontásban. A HÍR gyűjteményt könyv és CD formájában is megjelentettük.
A HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR) védjegy díjkiosztó gálára augusztus 28-án szombat délben került sor, melyen az idén első alkalommal összesen 47 termék kap jogosultságot a HÍR védjegy használatára.
A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét lehet pályázni a védjegy használatra. Az új pályázatok beadási határideje: 2010. szeptember 30. A HÍR védjegypályázatról a díjkiosztó gálát követően délután az Európai Minőségügyi Szervezet Hagyományos Élelmiszer munkacsoportja szakmai konferenciát tart.
Ezen a színes és vidám hétvégén a Városligetben a gyűjtemény jó néhány terméke megkóstolható, sőt egyes specialitások készítése a helyszínen meg is tekinthető. A minőség jegyében a HÍR védjegyet elnyert termékek mellett helyet biztosítanak a szervezők a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet viselő termékeknek is. A múzeum oldalában felállított színpadon az esemény jellegéhez igazodó produkciókkal: népzenével és -tánccal, különféle HÍR-es vetélkedőkkel várják az érdeklődőket, valamint könnyűzenei koncert is gondoskodik a látogatók szórakoztatásáról. Igazi családi kikapcsolódáshoz illően a szervezők gyermekprogramokat is szerveznek.
A Múzeum főbejáratával szemben felállított pavilonban hagyományos magyar ételeket vásárolhat a közönség. A rendezvény szombaton és vasárnap 10 órától várja látogatóit.
Uniós és nemzeti oltalom alatt álló termékeink Európai uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzők:
•Szegedi téliszalámi vagy Szegedi szalámi
•Budapesti téliszalámi
•Hajdúsági torma
•Makói vöröshagyma vagy Makói hagyma
•Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
•Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
Átmeneti nemzeti oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzők (az uniós elismerés az Európai Bizottság előtt folyamatban van):
•Alföldi kamillavirágzat
•Gönci kajszibarack
•Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
•Szegedi fűszerpaprika-őrlemény vagy Szegedi paprika
•Szőregi rózsatő
•Magyar szürkemarha hús
Uniós oltalom alatt álló szeszes ital földrajzi árujelzők:
•Békési szilvapálinka
•Gönc(z)i barackpálinka
•Kecskeméti barackpálinka
•Szabolcsi almapálinka
•Szatmári szilvapálinka
•valamint önmagában a „pálinka” és a „törkölypálinka” megnevezés
Nemzeti oltalom alatt álló szeszes ital földrajzi árujelzők:
•Újfehértói meggypálinka
•Göcseji körtepálinka
•Pannonhalmi törkölypálinka
Nemzeti szinten jóváhagyott (2010), az uniós elismerésre váró hagyományos különleges termék:
•Tepertős pogácsa
Nemzeti oltalom alatt álló Garantáltan Hagyományos és Különleges Termék (2004):
•Hagyományos szódavíz vagy szikvíz
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)