A vadászattal, vadételekkel kapcsolatos rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy felelevenítsük hagyományainkat és ismét népszerűvé tegyük a vadételek fogyasztását – köszöntötte a Soponyán tartott VII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál résztvevőit Bognár Lajos. A Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára fontosnak tartja, hogy óvjuk, becsüljük vadállományunkat és fenntartható módon gazdálkodjunk vele. Közlemény.

Bognár Lajos elmondta: az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt a nagyvadállomány Magyarországon, köszönhetően nagyvadfajaink kiváló alkalmazkodóképességének, az orvvadászat visszaszorításának, az erdősült területek növekedésének és annak, hogy csökken az aktív vadászok száma. Hazánkban évente 300 ezer nagyvad és 700 ezer apróvad kerül terítékre, ennek ellenére a hazai vadhúsfogyasztás nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony. Ezért a helyettes államtitkár szerint óriási szerepe van a vadgasztronómiát népszerűsítő fesztiváloknak abban, hogy minél többen megismerjék az egészséges vadhús elkészítésének módját és több vadétel együnk.

Fotó: Pelsőczy CsabaA szaktárca a jogszabályi keretek módosításával segíti, hogy az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, magas szinten feldolgozott vadhúsból készült termékek ott legyenek a magyar családok asztalán. Cél, hogy a közétkeztetés kínálata a vashússal bővüljön. A hazai, friss vadhús bio élelmiszer, kiváló alapanyag, fogyasztása a gyermekek és az idősek számára egyaránt egészséges.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)