Nemzetközi szakmai konzultációt tartottak szerdán a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevőinek jelöléséről - közölte a szaktárca.

A tájékoztatás szerint ez év december 13-ától új, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU uniós rendelet váltja fel az élelmiszerek jelöléséről szóló jelenlegi EU-irányelveket. Ezért az élelmiszerek jelölésére vonatkozó, a nemzeti jogba átültető 19/2004-es rendeletet módosítani, a Magyar Élelmiszerkönyv élelmiszerek tápértékjelöléséről szóló előírását pedig hatályon kívül kell helyezni.

Az Európai Uniós tagállamok között Ausztria és az Egyesült Királyság nagy tapasztalattal rendelkezik a nem előrecsomagolt élelmiszerek jelölési szabályainak alkalmazásában. Így a magyar nemzeti szabályozás előkészítéséhez kapcsolódóan ezen országok szakemberei mutatták be a saját szabályozásukat és azok gyakorlati tapasztalatait.

Az allergiában érintettek számára fontos, hogy el tudják dönteni, az adott élelmiszer beilleszthető-e a napi étrendbe vagy sem. A biztonságos étrend kialakítása a valóságnak megfelelő tájékoztatás nélkül azonban nem lehetséges.

Ezért a rendelet előkészítésének egyik fontos lépése a minél szélesebb körben történő konzultáció.

A cél egy olyan intézkedés elfogadása, amely megfelelő keretet biztosít a kereskedelemben, a vendéglátásban és a közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozóknak - mérettől függetlenül -, hogy a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat. Meg kell határozni mindazokat a feladatokat, amelyeket az élelmiszerlánc szereplőinek teljesíteniük kell ehhez.

(MTI)