Kardeván Endre vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár a napokban megjelent sajtóhíreket cáfolva hangsúlyozza: az orosz hatóságok 14 magyarországi cégtől származó élelmiszeripari termékkel kapcsolatban ideiglenes, átmeneti intézkedést hoztak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az orosz ellenőrök Magyarországon 20 állati eredetű élelmiszer-feldolgozó üzemet auditáltak, ebből 14-nél hiányosságot találtak, ezért ezeket átmenetileg kitiltották az Oroszországba szállító cégek közül addig, amíg az előírt feltételeket nem teljesítik. Az államtitkár hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, ha a jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják az üzemek, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra.

Kardeván Endre szerint a hibákat, hiányosságokat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra.

Az államtitkár megkereste az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság vezetőjét, Szergej Dankvertet. Az orosz hatóságok készek a kérdés megvitatására: várhatóan jövő héten egyeztetnek az illetékesek.

Az orosz állat-, és növényegészségügyi felügyelet április 30-án közzétett tájékoztatása szerint az Oroszországi Föderáció és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió állategészségügyi előírásainak megfelelően 14 magyarországi cég termékeire ideiglenes korlátozást vezetnek be május 14-étől. Az orosz hatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint 2014. május 14-étől a Hungerit Baromfifeldolgozó, a Master Good, a Her-Csi-Hús, a Darius Hús, a Hungary Meat, a Pápai Hús, a Pick Szeged több cége, az Ász-Kolbász, az Alföldi-Hús Zrt., a Tamási-Hús, a Prima Enten és a Pannontej cégek érintettek.

(MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)