Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Kézműves Magyar Ízek Vására alkalmából tartott háttérbeszélgetésen elmondta, hogy miniszteri rendeletben határozzák meg a magyar termék fogalmát az élelmiszeriparban.
A magyar termékről szóló miniszteri rendelet túl van az egyeztetésen, és ha nem kell uniós notifikációra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják. Ha uniós jóváhagyásra is szükség van, akkor az eljárás 3 hónapig tart. Kardeván Endre kiemelte, hogy a rendeletben szabályozzák, mi számít 100 százalékban magyar élelmiszernek, milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos, prémium terméknek. Példaként említette, hogy 100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum 5 százalékban külföldről származó árut használnak a feldolgozás során.
A kormány programjában is szerepel annak elérése, hogy minél több magyar árut vásároljanak itthon, és a hozzáadott érték az országban maradjon. A magyar termékek iránti fogyasztói tudatosság növelése fontos, mert jelenleg inkább az árat nézik a vásárlók. A legutóbbi német dioxinszennyezés esete is rámutatott arra, hogy legjobb védekezés ilyen esetekben a hazai termékek vásárlása.
(MTI, kormany.hu)