Nagy sikerrel zárult az Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS). A versenyzőknek háromfogásos menüsort „Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében” kellett készíteniük hazai, őszi alapanyagokból.

A döntőbe került tíz csapatnak három óra állt rendelkezésére, hogy az első fordulóban „papíron megtervezett” menüsorból 10 adagot elkészítsenek. A versenyen végül az Elamen Zrt és a Hungast Kft. csapata bizonyult a legjobbnak, a NÉBIH különdíját az Alsónémedi községet ellátó főzőkonyha vihette haza, a KÖZSZÖV különdíját pedig a BAJA Marketing Kft. csapata nyerte el.

Kép letöltéseFotó: NÉBIH

Az Étrend Egyesület, a KÖZSZÖV és a NÉBIH által szervezett megmérettetés felpezsdítette a szakmát, hiszen a terület képviselőinek ritkán adódik lehetősége megmutatkozni. Az „étlapon” szerepelt többek között „őszi, fűszeres vöröslencse leves”; „almás, birsalmás zabpelyhes muffin”, és „sütőtökös csirkemell, grillezett hagymával, sült túróval és tökmártással” is.

A szakemberekből álló zsűri a főzés alatt figyelte, hogy csapatok betartják-e az élelmiszerbiztonsági előírásokat, az értékelés során pedig az íz mellett pontozták többek között a tálalást, a kreativitást, és azt is, hogy a recept elkészíthető-e több száz adagban. A szakma egységét mutatja, hogy csupán árnyalatnyi különbségek akadtak a csapatok között.

Szándék szerint a verseny jövőre folytatódik, remélhetőleg mind a négy évszakban hirdethetnek majd győztest. Az idei megmérettetésre érkezett recepteket – fotókkal, tápanyagszámítással – kiadvány formájában teszik elérhetővé az érdeklődők számára.

Kép letöltéseFotó: NÉBIH

A versenyen két arany, két ezüst és két bronzérmet osztottak ki. Aranyérmet nyert az Elamen Zrt. és a Hungast Kft., ezüstöt az Eurest Kft. és a Sodexo Kft., míg harmadik helyen a Junior Harmónia és a Vasi fogadó Kft. csapata zárt. NÉBIH különdíját az Alsónémedi községet ellátó főzőkonyha vihette haza, a KÖZSZÖV különdíját pedig a BAJA Marketing Kft. csapata nyerte el.

A versenyen készült fotók itt tekinthetők meg.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)