Végéhez közeledik a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vita, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezett.
Egyre gyakrabban merült fel az az igény, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen korlátlan ideig felhasználni húskészítmények előállítására, ezért a VM 2011. október 10-én társadalmi konzultációt indított. Ezzel a lehetőséggel a fogyasztók, kereskedők és előállítók hangot adhattak véleményüknek. A tárca, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje, meghosszabbította a vitát két héttel.
Az eddig beérkezett álláspontok alapján világosan látszik, hogy sokakat érint és sokakat érdekel, milyen alapanyagból készült termékek kerülnek az asztalra. Egyes válaszadók szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a külföldről behozott fagyasztott termékek beáramlását megakadályozzuk, mert a fagyasztott húsféleségekből nem lehet megállapítani a származási helyet, a minőségét. Mivel a sokszor kétes eredetű húsokat bedolgozzák, a magyar termékek minőségét gyengítik.
Mások szerint az Európai Uniónak kellene egységesen meghatároznia, mennyi ideig lehessen felhasználni a fagyasztott húsokat. Akadnak olyan vélemények is, melyek szerint a fagyasztott húsok felhasználása nem jelent a fogyasztó számára kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt, így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható.
A válaszadók közül abban mindenki egyet ért, hogy támogatni kell minden olyan intézkedést, ami elősegíti a piac fehéredését, növeli az élelmiszerbiztonságot, a kiszámíthatóságot, és a fogyasztói bizalmat.
A minisztérium a további véleményeket a határidő végéig, november 7-ig várja postán (Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Kossuth tér 11.) vagy a [[[wSiGmmdyAFewlfODG6ZI5YNRZmFneWFzenRvdHRodXNAdm0uZ292Lmh1]]] e-mail címre.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)