A Hungarikum Bizottság december 3-án nagyszabású gálaesten ünnepli és teszi közhírré a hungarikum listára eddig felkerült értékeinket. Ezen az eseményen kapják kézhez a hungarikumok gazdái, kezelői a védjeggyel ellátott tanúsító oklevelet.

A Hungarikum Bizottság elnökének, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek a kezdeményezésére, nemzeti értékeink megbecsüléseként megszervezett gálaestnek a Budapesti Operettszínház ad otthont, ahol neves fellépő művészek előadásai színesítik a rangos eseményt. Az első Hungarikum Gála szervezői szerint az est méginkább ráirányíthatja a figyelmet közös értékeinkre, azok védelmének szükségességére és lehetővé teszi mind szélesebb körben történő megismertetésüket.

A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei, olyan kiemelkedő értékek, amelyek identitásunk részei, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek erősítik a magyarság kulturális sokszínűségét. A 2012. évi XXX. törvény értelmében felállított Hungarikum Bizottság feladata nemcsak az, hogy gondozza és frissítse a hungarikumok listáját, de az is, hogy védelmet nyújtson ezeknek az értékeknek. Az elmúlt egy évben megkezdődött a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása, kezdetét vette nemzeti értékeink dokumentálása, számbavétele. Bár a munka nemrég kezdődött, máris számos kiemelkedő nemzeti érték felkerülhetett a Hungarikumok Gyűjteményébe. Ezek ezentúl hivatalosan is viselhetik ezt a kitüntető címet, hirdetve az egész világnak értékeinket.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)