A parlagfű korai megjelenése miatt idén a gyomnövény virágzására és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért időben meg kell kezdeni a gyommentesítést, megakadályozva ezzel a parlagfű virágzását és a pollen szóródását.

Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a gyomnövény is korán megjelent. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, majd a napokban beköszöntő meleg miatt a parlagfű növények intenzív növekedése várható.

A parlagfű visszaszorítására különböző módszerek állnak rendelkezésre. A mechanikai módszerek közül a kézi gyomlálás, valamint a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás javasolt. Azokon a területeken, ahol ezek a módszerek nem megvalósíthatóak, növényvédőszeres gyomszabályozást alkalmazhatunk. A megfelelő időben végzett gyomlálással, a rendszeres kaszálással, vagy   a növényvédőszeres gyomszabályozással hatékonyan lehet védekezni a parlagfű ellen, , a parlagfű későbbi eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

A termelőknek a mezőgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a táblaszegélyek gondozására is törekedniük kell. A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért a gyommentesítéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez.

Kérünk minden földhasználót és földtulajdonost, hogy ha még nem kezdte el a parlagfű elleni védekezést, akkor azt mihamarabb tegye meg, hogy megakadályozza a parlagfű virágzását és pollenszórását. A parlagfű-mentesítés mindannyiunk közös érdeke!

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)