Megnyugtató eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát. Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.

Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a  csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak.

A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült.

Két fajta virslinél  a hatóság  érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki. Három fajtánál a jelölések  nem feleltek meg az előírásoknak.

40 féle virsli kedveltségét is felmérte a hatóság. A vizsgálat eredményei itt olvashatók.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)