A Vidékfejlesztési Minisztériumban nagy erőkkel dolgoznak a különleges minőségű tejtermékekre és kézműves sajtokra szabott emelt szintű Magyar Élelmiszerkönyvi irányelveken – mondta Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál megnyitóján.

A mára már hagyománnyá vált összejövetelen a több ezer látogató találkozhatott a termelőkkel és bepillanthattak a termékek elkészítésének kulisszatitkaiba.Az érdeklődők megismerhették és megkóstolhatták a huszonkét borvidék legjobb, legkülönlegesebb újborait és Magyarország kézműves sajtjait.

Kardeván Endre (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Megnyitó beszédében Kardeván Endre elmondta: „Gyakran beszélnek a sajt és a bor kapcsolatáról, mint tökéletes házasságról. A rendezvény szervezői felismerték, hogy a borkultúrához hasonlóan a gasztronómiai kultúra szerves része a sajtkultúra is, így a bor ünnepét összekötötték a sajt ünnepével.” A szemléletes hasonlat nagy sikert aratott a fesztivál közönsége körében.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)