A külterjes, természetközeli gazdálkodásnak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egészségesek és versenyképesek a nagy múltú Hortobágyi Halgazdaság termékei - emelte ki köszöntőjében Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár, a kétnapos III. Hortobágyi Lehalászási Ünnep megnyitóján.
A Hortobágyi Halgazdaság állami tulajdonban van, de a gazdálkodás ugyanúgy folyik itt is, mint a magánkézben levő halastavakon. A kihívások ugyanazok, ugyanabban a piaci környezetben kell megfelelni a fogyasztók változó igényeinek – mondta Bognár Lajos. Az ágazat jövedelmezőségét a beruházások, és különösen az innováció támogatásával kell növelni – emelte ki a helyettes államtitkár.
A termékfejlesztés szükségességét Hortobágy is felismerte és védőgázas csomagolású irdalt pontyfilét vezetett be a piacra. Ezzel a termékkel a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. nyerte a közepes és nagyvállalkozás által előállított termék kategóriában az Élelmiszer Díjat a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). A 2011-ben megrendezett OMÉK-on a biogazdálkodási díjat vihették el egy ugyancsak védőgázas termékért, az irdalt amurfiléért.
A halastavak a természeti környezet részei, felbecsülhetetlen értékű ökológiai szolgáltatásokat nyújtanak a vízi és vizes élőhelyek fenntartásával, így kiemelkedő szerepük van a biológiai sokféleség megőrzésében. A halgazdaság teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll, az UNESCO Világörökség része.
Az uniós társfinanszírozással megvalósuló Halastavi Környezetgazdálkodási Program többek között a biodiverzitás fenntartását támogatja. A programból a Hortobágyi Halgazdaság is kapott támogatást az elmúlt években. Bognár Lajos hozzátette: a 2014 és 2020 közötti időszakban is cél a program folytatása, a környezetgazdálkodási intézkedések kibővítése, hogy növeljük az extenzív édesvízi halgazdálkodás európai szintű ismertségét és elismertségét.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)