Mintegy 136 ezer darab külföldi eredetű, étkezési célra alkalmatlan tojást vont ki a forgalomból a napokban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala.

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök a NAV tájékoztatása alapján november elején, a szállítmány célállomásán tartott hatósági ellenőrzéskor bukkantak a 136 080 darab (mintegy 7300 kg) tojásra az Euroovo Kft. kecskeméti raktárában. Az ellenőrzéskor a hatóság részére bemutatott dokumentumokból kiderült, hogy az ott tárolt tojás nyomonkövethetősége nem biztosított, és már a Magyarországra szállítás pillanatában alkalmatlan volt étkezési tojásként való csomagolásra, mivel a tojások már több mint 10 naposak voltak. A tojótelepi regisztrációs szám lengyel eredetet bizonyít, azonban ilyen jelzés a bemutatott kísérő dokumentumokon nem volt.

A helyszíni ellenőrzéskor az is kiderült, hogy az Euroovo Kft. elmulasztotta  az első betárolási hely, valamint a külföldről behozott tojás bejelentését, így az import behozatalára vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság a tojás forgalomból való kivonását rendelte el, ezek a termékek étkezési tojásként már nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba.

Ezt követően a tojásokat az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ártalmatlanítja, vagy az illetékes hatóság felügyelete mellett ipari (nem élelmiszer és nem takarmány célú) célra dolgozzák fel.

Az érintett vállalkozás a fentieken kívül élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra is számíthat, melynek pontos összegét később állapítják meg.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)