Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) működése keretében a fogadta Mikola Priszjazsnyuk ukrán agrárpolitikai minisztert, a GVEB ukrán társelnökét a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Kardeván Endre hangsúlyozta a keleti nyitás politikájának fontosságát és azon belül a magyar-ukrán együttműködés szerepét. Magyarország számára fontos partner Ukrajna, számos területen együttműködünk, többek között azért, mert mindkét ország exportorientált agrárpolitikát folytat. Közös célunk, hogy Ukrajna és Magyarország között is tovább erősödjenek az üzleti kapcsolatok, és a jó minőségű magyar feldolgozott élelmiszeripari termékek bejuthassanak Ukrajna területére. Ennek érdekében a felek egyeztették a sertés- és marhahús exportjához szükséges állategészségügyi bizonyítványok szövegét, amit aláírtak a GVEB plenáris ülésén. 

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy CsabaA tárgyalás során a felek kiemelték a rókák veszettség elleni immunizálási programjának fontos szerepét, annak humán vonatkozásait, és egyetértettek abban, hogy együttes érdek a projekt mihamarabbi megvalósítása.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)