Négy új értékkel bővítette a hungarikumok körét a Hungarikum Bizottság, és hat új elemmel gazdagodott a Magyar Értéktárba sorolt nemzeti értékek száma - jelentette be a testület ülését követően a vidékfejlesztési miniszter Tápiószentmártonban.

A döntéshozó testület elnökeként Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón aláhúzta: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági és agrárértékekkel gazdagította a két listát, melyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás.

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat a csütörtöki határozat összesen hat elemmel bővítette: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár - Fotó: Bugány János, MTI

Fazekas Sándor tájékoztatott arról, hogy a bizottság jóváhagyta a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatot is. Erre a célra 144 millió forintot szán a kormány.

(MTI/ VM Sajtóiroda)