Harmadszor nyílt meg a Kézműves Magyar Ízek vására a budapesti Millenárison, ahol 11 régió 120 kiállítója 5000 hagyományos magyar ízzel várja a vendégeket március 9. és 11. között. A nagyközönség előtt a rendezvényen mutatkozik be először a magyar kaviár, amelyet kizárólag hazánkban tenyésztett halból, magyar termelők készítettek. A megnyitón Kardeván Endre államtitkár hangsúlyozta: a fogyasztóknak egyre fontosabb, hogy magas hozzáadott értékű, hagyományos módon készített magyar élelmiszereket vásároljanak. Az ár mellett ma már azt is nézik a tudatos vásárlók, hogy az adott termék minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon.
A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött, magas hozzáadott értékű élelmiszerek előállítását segítse. A tárca folyamatosan újítja a Magyar Élelmiszerkönyvet, és különleges termékeink megőrzését szolgálja a Hagyományok–Ízek–Régiók Program is. A minisztérium elhivatottságát mutatja az is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkárság információs standdal vesz részt a vásáron – emelte ki az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár.
Idén először magyarországi és határon túli régiók szerint mutatják be a termékeket, így a látogatók együtt kóstolhatják meg a régiókra jellemző változatosabbnál változatosabb különlegességeket.
A kóstolók mellett a régiók a turisztikai lehetőségeiket is bemutatják, emellett számtalan program – néptánc, kolbásztöltés, vajköpülés, mézpergetés, marcipánkészítés, színpadi főzés, zenekari előadás – várja a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.
A szervezők, a Kézműves Magyar Ízek Kft. és a Humán Teletex Kft. fő célja, hogy a tradicionális hazai ízek visszakerüljenek a boltok kínálatába, a kamrák polcaira és az étkezőasztalokra. Munkájukkal szeretnék a hamisítatlan magyar ízeket népszerűsíteni és a magyar termelőket segíteni.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)