A mezőgazdasági termelés biztonsága, az élelmiszertermelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartása, az agrárkörnyezet védelme, termőföldjeink megőrzése kiemelten fontos feladat. A talajvédelem jelentőségéről és az okszerű és fenntartható, integrált növényvédelemről szerezhettek bővebb információt, gyakorlati tapasztalatot azok a termelők, akik ellátogattak Kujáni László őstermelő, növényorvos rendezvényére.

A Bemutató Üzem pályázat keretében szervezett eseményen az integrált meggytermesztés technológiai fortélyaival ismerkedhettek a résztvevők, például a meggy termékenyülését befolyásoló tényezőkről, és a meggy gyomszabályozásának lehetőségeiről hallhattak előadást.

A rendezvényen Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az élelmiszer- és az élelmiszer ellátás biztonságának szavatolása, a kiszolgáltatottság csökkentése, a minőség-ellenőrzés megerősítése, és fenntartása – mint ahogy a Nemzeti Vidékstratégiában is szerepel – kiemelten fontos feladat. A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet kiegészült az integrált növényvédelem általános elveivel, amely szerint a földhasználónak és a termelőnek növényvédelmi tevékenysége során törekednie kell az integrált növényvédelem általános elveinek betartására. Ennek tudatosítására megjelent az Integrált termesztés alapelvei című kiadvány, amely tömören összefoglalja az integrált szemléletű szántóföldi növény-, gyümölcs- és szőlőtermesztés legfontosabb elemeit. Az Integrált növény- és talajvédelmi ismeretekről ÚMVP tananyag is készült, melynek oktatása hamarosan elkezdődik – fogalmazott a főosztályvezető-helyettes.

A Kormány által elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia jövőképe, hogy mindenkor egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek legyenek elérhetőek, valamint ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során az emberek magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítsanak. A növényvédelmi hatóság, a növényvédelmi szakemberek, a termelők együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű élelmiszerek előállítását – fogalmazott Szalkai Gábor.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)