A kormányzat mindenkori feladata, hogy biztosítsa az elegendő, biztonságos élelmiszert, és elősegítse a tisztességes kereskedelmet, az élelmiszertermelés és ellátás fenntarthatóságát, őrizze a hazai termékek jó hírnevét, piacképességét - mondta dr. Kardeván Endre államtitkár az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) Tanácsadó Testülete budapesti ülésének megnyitóján. Hozzátette, hogy mindebben az élelmiszerbiztonságnak egyre nagyobb jelentősége van.
A 2002-ben alapított EFSA fő feladata, hogy az élelmiszerláncban rejlő veszélyekről tudományos érvekre épített, lobbiérdekektől független véleményt alakítson ki, és arról tájékoztassa a közvéleményt. A Testület évente négyszer ülésezik, a mostani egyeztetést a magyar EU elnökség égisze alatt rendezik. A kétnapos programon részt vesz az EFSA idén újraválasztott főigazgatója, Catherine Geslain-Lanéelle is. A tanácskozáson az intézmény működésével, munkatervével kapcsolatos stratégiai kérdések, a tagországokkal való együttműködés további lehetőségei kerülnek majd napirendre.
Az EFSA Tanácsadó Testületének tagja a huszonhét uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc nemzeti kockázatbecslési intézményeinek vezetői. Magyarországot Dr. Szeitzné Dr.Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója képviseli. A Tanácsadó Testület teszi lehetővé az EFSA és a tagállamok számára, hogy a Tudományos Bizottsággal együttműködve az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudományos információkat és adatokat gyűjtsenek, és szakmai programjaikat koordinálják.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)