A Hungarikum Bizottság június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tartotta a „Büszkeségeink a Hungarikumok” elnevezésű rendezvényét, melynek célja kiemelkedő nemzeti értékeink bemutatása és népszerűsítése volt. A nyugati téri bevásárlóközpont előtt zajló eseményen többek között a hungarikum címet elnyert magyar operett képviseletében a Budapesti Operettszínház előadói, és a 100 Tagú Cigányzenekar művészei is felléptek.

A Hungarikumok Gyűjteménye május 16-án hét új taggal bővült, ezekkel együtt már 41 Hungarikummal büszkélkedhetünk. Az ingyenes rendezvényre látogatók megismerkedhettek valamennyi hungarikummal. Így például a solymászattal, Puskás Ferenc életművével, a Kürt Adatmentéssel, a klasszikus magyar nótával, de a Gyulai kolbász vagy a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény történetével is.

A szerdán egész délután tartó eseményen az érdeklődők megtekinthették Hrivnák Tünde divattervező népművészeti elemeket felvonultató divatbemutatóját, amelyen a kalocsai és a matyó motívumoké volt a főszerep. Fellépett Kállay Saunders András, Vastag Csaba énekesek, az Operettszínház előadói,  a 100 tagú cigányzenekar művészei, valamint Pál István "Szalonna" és bandája, a Fölszállott a páva döntős táncosaival.

A Hungarikum Bizottság Titkárságának munkatársaitól az érdeklődők mindent megtudhattak nemzeti értékeinkről, a hungarikummá válás folyamatáról, a Hungarikum kvízt kitöltőkre pedig nyeremények vártak. A látogatók különféle kolbászokat kóstolhattak és green box fotózáson is részt vehettek.

A rendezvény fő célkitűzése, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje páratlan nemzeti kincseinket. Kiváló minőségű ételeink és italaink, csodálatos természeti környezetünk, páratlanul gazdag kulturális örökségünk és a nagy magyar elmék világra szóló teljesítménye olyan sikertörténet, amelyre méltán lehetünk büszkék mindannyian, országhatáron innen és túl, szerte a nagyvilágban.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)