A tavalyinál kevesebbszer figyelmeztettek, ugyanakkor többször bírságoltak a tavaszi kiemelt ellenőrzésen a szakemberek. Összesen 25,3 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 19. és április 9. között zajlott kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen. A hatóság szakemberei több mint ötezer alkalommal vizsgálódtak, és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Ezúttal kiemelten ellenőrizték a hús és húskészítményeket, az édesipari-, a borászati termékeket, a takarmányok előállítását és forgalmazását, a tojáscsomagolást és –forgalmazást, a zöldség- és gyümölcs-forgalmazást, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállításokat, valamint az élelmiszerhulladékok kezelését. A szakemberek nagyobb figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és a tojásra.
Az élelmiszer-előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzéseken leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszer-tételt vizsgáltak meg az ellenőrök, amelyből 39,5 tonnát ki kellett vonniuk a forgalomból. Az élelmiszerhulladék kezelés szabályainak megsértése miatt közel egymillió forint bírságot szabtak ki.
Eddig nem tapasztalt, új problémára is leltek az ellenőrök, amikor pajzstetves citrusféléket találtak, főleg spanyol és görög importtermékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, s ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)