Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás elérte az évi 4 kilogrammot, ennek a fele importból származik - mondta Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti halboltban tartott sajtótájékoztatón.

Az európai tengeri országokban az egy főre jutó halfogyasztás a hazainál jóval magasabb, eléri a 20 kilogrammot is. Az alacsony magyar halfogyasztás fele-kétharmada a karácsonyi szezonra tehető, a lakosság 10 százaléka ugyanakkor egyáltalán nem eszik halat - tette hozzá az államtitkár.

A természetes vizek mellett, 25 ezer hektárnyi halastóban, ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat, így nem fordulhat elő szennyeződés. A fagyasztott tengeri halak ugyanakkor tartalmazhatnak nehézfémeket, ráadásul az árnál azt is figyelembe kell venni, hogy a csomag akár fele víz lehet – mondta Kardeván Endre. Ennek ellenére - mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatásából kiderült - a lakosság 52,9 százaléka a fagyasztott halat részesíti előnyben. A megkérdezettek 39 százaléka fogyaszt csak friss halat rendszeresen - ismertette az adatokat az államtitkár, majd hozzátette: a megfelelő filézési technológiával a halhúsból olyan terméket lehet előállítani, amelyet a 3 éven felüli gyermekek is fogyaszthatnak, így a hazai hal megjelenhet a gyermekétkeztetésben is.

Kardeván Endre a budapesti Garai téren található halboltban beszélt arról is, hogy mire kell odafigyelni, ha valaki friss halat vásárol: piros, élénk színű legyen a kopoltyúja, nedvesen csillogó és feszes a bőre, és fényesek a szemei.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)