A szaktárca múlt év végi népszerűsítő kampányának eredményeként az élelmiszerágazaton belül - egyedüliként - számottevően, mintegy 20 százalékkal nőtt a halfogyasztás az idén Magyarországon – közölte a vidékfejlesztési miniszter hétfőn az idei halmarketing-akció nyitórendezvényén, Tiszafüreden.

Fazekas Sándor kiemelte: azért döntöttek a kezdeményezés folytatása mellett, hogy a tavaly óta közel 1 kilogrammal, fejenként 5 kilogrammra bővülő éves halfogyasztás tovább növekedjen. Ezen belül az is fontos lenne, hogy a mainál mennyiségben több és gyakrabban kerüljön hazai hal a magyar családok asztalára - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az ágazat képes kiváló minőségű termékek előállítására, és az utóbbi időben bővült a választék, konyhakész áruból is egyre több jut el a boltok polcaira. A 2012-ben előállított 21 460 tonna étkezési hal mennyisége az idén várhatóan ugyancsak emelkedik, a becslések szerint mintegy 10-15 százalékkal - közölte a tárcavezető.

Rámutatott: bízik abban, hogy az ágazat sikeres évet zár, amelynek egyik jele az is, hogy a 36 800 hektárnyi nyilvántartott területből 7 százalékkal, 25 000 hektárra nőtt a feltöltött, termelésre használt halastavak összterülete Magyarországon.

Fazekas Sándor arról is beszélt: az új halgazdálkodási törvény folyamatosan vizsgázik a gyakorlatban és ennek tapasztalatai alapján megteszik a szükséges kiigazításokat. Emellett bizonyos részletkérdéseket – így például a halradar használatának feltételeit – a végrehajtási rendelet tisztázza majd – ígérte kérdésre válaszolva.

Emlékeztetett: a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. A lépést az indokolta, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását – fogalmazott.

Követendő példaként említette a Tisza-tavi modellt, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával négy éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot. Végül a miniszter felhívta a figyelmet a VM új halmarketing-kiadványára is, mely „Magyar halat az asztalra” címmel a honi halfajokat és azok elkészítését ismerteti. A tájékoztatón Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár elmondta: a hazai piacon 36 százalékot tesz ki a magyar tógazdasági, míg 14 százalékot a természetes vizekből származó hal fogyasztása. A fennmaradó 50 százalékot import fagyasztott halból értékesítik a kereskedők. A vidékfejlesztési minisztérium kiemelt feladatának tekinti az arányok javítását, hasonlóan a jelenleg országszerte összesen 3500 tonna éves kapacitással működő 31 magyar halat feldolgozó üzem mennyiségének és kibocsátási volumenének bővítését – jelentette ki az államtitkár. Mint mondta, egészségünk érdekében mindenkinek több hazai halat kellene fogyasztania, ami sokkal ízletesebb a fagyasztott, távoli országokból érkező termékeknél.

(MTI)