Bár első látásra reménytelennek tűnt, ám az elmúlt évek adatai alapján eredményes a parlagfű elleni védekezés Magyarországon - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Túrkevén, egy parlagfű-mentesítési szakmai napon.

Fazekas Sándor kiemelte: az utóbbi 2-3 év kedvező időjárási feltételeket teremtett a parlagfű terjedéséhez. Ennek ellenére a lakosság, az önkormányzatok és az állam összefogásának köszönhetően az elmúlt 3 évben a gyomnövény virágporának maximum koncentrációja 60 százalékkal csökkent. Míg 2010-ben a legmagasabb napi koncentráció 1684 db/m3 pollen volt, ez az elkövetkező években fokozatosan csökkent. 2013-ban már csak 617 db/m3 legmagasabb napi pollenkoncentrációt mértek.

A miniszter emlékeztetett: a parlagfű néhány évtizede még szinte ismeretlen volt a Kárpát-medencében, özönfajként mindössze ennyi időre volt szüksége, hogy elterjedjen. A növény által okozott óriási egészségügyi és gazdasági károk jelentőségét felmérve az elmúlt évek egyik legfontosabb feladata volt megfelelő információkkal ellátni az embereket.

A másik fontos kérdés úgy szólt: ki lehet-e egyáltalán irtani ezt a gyomot. Fazekas Sándor szerint a kormány erre válaszként több, mára hatékonynak bizonyult lépést tett. Ezek egyikeként 2011-ben elkezdődött a fertőzött területek légi felderítése, 2012-ben elfogadták a védekezésről szóló akciótervet és létrehoztak egy korszerű, internetes parlagfű bejelentő rendszert is. Utóbbira tavaly 549 jelzés érkezett, melyek közel 50-50 százalékos arányban érintettek bel- és külterületeket. A földhivatalok ugyanakkor 4,1 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosított parcellát ellenőriztek és a szakhatóság a mentesítés hiánya miatt összesen 121 millió forint bírságot szabott ki - közölte a miniszter.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke felidézte: 2007-ben a megyei önkormányzat összefogott a településekkel, miután az áttörő eredményhez az egyéni parlagfű-mentesítés kevésnek bizonyult. Akkor 4 millió forinttal indították el a programot, az elmúlt 8 év pedig a pályázható forrásokra épülő kezdeményezés sikerét bizonyította. Hangsúlyozta: tavaly a Vidékfejlesztési Minisztérium több mint 10 millió forinttal támogatta az erre a célra létrehozott megyei alapot és a tárca idén ugyancsak jelentős összeggel segíti az országosan is példa értékű akciót.

(MTI)