Az egyhónapos átmeneti időszak után, augusztus elsejétől ellenőrizheti a hatóság, hogy az élelmiszerbiztonság érdekében a vendéglátósok betartják-e a könnyített, új szabályozás előírásait. Az egy hónapja életbe lépett új vendéglátó-ipari rendelettel rugalmasabbá váltak a vendéglátóhelyekre vonatkozó előírások, illetve a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelménye is átláthatóbb és egyszerűbb lett.

Megszűnt például a fagylaltkönyv, könnyebbséget jelent, hogy elegendő a kétfázisú mosogatás, valamint elég csak a hűtőszekrényen belül elkülöníteni az árukat. Lehetőség nyílik a kistermelői nyers tej átvételére, valamint korszerűbbé vált az ételminta tárolására vonatkozó szabályozás is. Az új rendeletben meghatározták a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználásra vonatkozó szabályokat is. Újítás még, hogy a vendéglátó-ipari egységek negyven kilométeres körzetben továbbértékesíthetik a termékeiket.

Az új szabályozás az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók egészsége szempontjából is jelentős előrelépés. A rendelet alkotóinak az volt a célja, hogy ne terheljék indokolatlan kötelezettségekkel a vendéglátással foglalkozó vállalkozókat, ugyanakkor garantálják a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)