Ezentúl a sütőipari termékek gyártói egyes minőségi készítményeiket megkülönböztető jelöléssel láthatják el – mondta Kardeván Endre Szigethalmon, Gere István sütödéjében, szerdán.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár üzemlátogatással és termékbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek körével bővült. A szabályozás elősegíti a kiváló minőségű kenyerek és péksütemények elterjedését. Hozzájárul ahhoz, hogy a szinte már elfeledett, különleges minőségű, hagyományos termékek – mint például a rongyos kifli vagy a lapos vajas pacsni – visszatérjenek a pékségek termékpalettájára, s így a családok asztalára. A Magyar Élelmiszerkönyv leírja például, hogy az előbb említett hagyományos termékek milyen alapanyagokból és eljárási technológiával készíthetők.

Kardeván Endre (fotó: Pelsőczy csaba)

A Magyar Élelmiszerkönyv elsőként kidolgozott szabványa a mézekre vonatkozott, ezt követően megjelent a lekvár és a szörp, az édesipari termékkategória, majd a tejtermékek szabályozása, utoljára pedig a kiemelkedő minőségű sütőipari készítményekre vonatkozó előírások láttak napvilágot.

Kardeván Endre (fotó: Pelsőczy csaba)

Kardeván Endre a magyar sütőipar helyzetét vázolta fel, míg Gyaraky Zoltán, a minisztérium főosztályvezetője „Minőség és a Magyar Élelmiszerkönyv” címen tartott előadásában, az eddig elért eredményekről számolt be. Werli József, a pékszövetség főtitkára a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű sütőipari készítményeket méltatva kiemelte: a kiemelkedő minőségű sütőipari termékek az átlagosnál jobb ízűek, adalékanyagoktól, aromaanyagoktól mentesek.

(kormany.hu, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)