Új élelmiszer- és takarmánymintákat vizsgáló laboratóriumot épített zöldmezős beruházásban a Food Analytica Laboratóriumi és Innovációs szolgáltató társaság Gyulán, az ipari parkban. A laboratórium az országban a legmodernebbek közé tartozik – mondta Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a létesítmény átadásán.

(A Gyula Televízió felvétele.)

Az élelmiszerlánc-biztonság és a takarmánygyártás területén nagy szükség van a gyulaihoz hasonló laboratóriumokra, ahol a gyártók magas színvonalon és elfogadható áron rendelhetik meg a kötelező önellenőrző vizsgálatokat – fogalmazott Kardeván Endre. Mint mondta, az önellenőrző vizsgálatok segítik a hatóság munkáját. A munkatársak 2012-ben országosan 1,045 millió mintát vettek ellenőrzési célból és összesen 2,2 millió vizsgálatot végeztek el. Az államtitkár emlékeztetett egy közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálati eredményre, mely szerint az élelmiszerbiztonság területén Magyarország nemzetközileg is nagyot lépett előre, a legfejlettebb országok körében a huszonhatodik, Közép-Kelet-Európában az első helyen szerepel.

Az Új Széchényi Terv keretében, a Dél-Alföldi Regionális Program (DAOP) vállalkozások versenyképességét segítő támogatását elnyert beruházási program összesen 78,5 millió forint vissza nem térítendő EU-támogatást kapott. A közel 1100 négyzetméteres laboratórium és a korszerű berendezésekkel bővített kapacitás révén 12 új munkahely jött létre a döntően élelmiszer- és takarmányvizsgálatokat végző, gabonát minősítő cégnél, ahol jelenleg 59-en dolgoznak – mondta Ábrahám Csaba ügyvezető.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: az ipari parkban a most átadott laboratórium az első zöldmezős, munkahelyteremtő beruházás, erősíti a város élelmiszeripari ágazatát. A gyárbezárások és létszámleépítések a helyi élelmiszergazdaságban megtorpantak, sikerült a gyulai húsipart is megmenteni és közel háromszáz munkahelyet megőrizni – hangsúlyozta a város első embere.

A Food Analytic kétszemélyes családi vállalkozás, 2006-ban alapították. A társaság az első évben, 2007-ben 6840 vizsgálatot végzett el, 2013-ban várhatóan 120 ezret. A foglalkoztatottak száma az alapítás éve óta 3-ról 59-re bővült. A vállalkozásnál a befektetett eszközök értéke 480 millió forint.

(MTI, VM)