Az állatról emberre terjedő betegségek hatékony megelőzése és megfékezése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium, az állategészségüggyel foglalkozó hatóságok, az orvosok, állatorvosok és az egyik legjelentősebb oltóanyag gyártó cég, a Ceva-Phylaxia Zrt. képviselői a közelmúltban szakmai egyeztetésen cserélték ki tapasztalataikat.

Kardeván Endre országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár fontos lépésnek nevezte az együttműködést, mert mint mondta, csak így lehet hatékony választ adni a jövő egy fontos kihívására. A minisztérium, az illetékes hatóságok vezetői, valamint a hazai oltóanyaggyártás egyik meghatározó szereplőjeként számon tartott cég képviselői megvitatták a zoonózis, azaz az állatról emberre terjedő betegségek legaktuálisabb kérdéseit.

A kerekasztal beszélgetés legfontosabb célja az volt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium valamint az állategészségügyi hatóságok megfelelően felkészüljenek a jövőben esedékes kihívásokra a zoonózisok területén, valamint, hogy a Ceva Phylaxia Zrt. megismerje a hatóságok pontos igényeit. Így tudnak majd a lehető leghatékonyabban együttműködni a járványok megfékezésében. Az egyeztetés résztvevői sikeres nemzetközi eseteket elemeztek, korábbi hatékony módszereket vizsgáltak és a külföldi adatokat összevetették a magyarországi tapasztalatokkal és igényekkel. 

Az állatok és az emberek egészsége szorosan összefügg, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az állati megbetegedések hatékony megfékezésre. Ezért szerepvállalásunknak túl kell mutatnia az állategészségügy keretein – mondta Máté László, a Ceva Csoport zónaigazgatója.

A Ceva Csoport  a világ 43 országában van jelen, az állategészségügyi iparág egyik legmeghatározóbb szereplője, összesen csaknem 3000 embert foglalkoztat. A hazai állategészségügyi tradícióknak, valamint az állatok egészségének védelméhez hozzájáruló innovációknak köszönhetően a magyarországi szervezet világviszonylatban is jelentős helyet foglal el a Ceva Csoporton belül.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)