A hazai édesipari cégek fennmaradását és a minőségi termékek további térhódítását reméli a vidékfejlesztési tárca – fogalmazott Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar Édességgyártók Szövetsége fennállásának 20. évfordulóján, a Budai Várban.

Az Édes Napok szeptember 20-23-a között tartó rendezvénysorozat nyitó napján a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Sánta Sándor értékelte az édesipar és a szövetség elmúlt két évtizedének teljesítményét. Első ízben adták át az Édesiparért díjat. A kitüntető címet Zöld Antalnak, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) Édesipari Szakosztályának tiszteletbeli elnökének nyújtották át.

Fotó: Pelsőczy Caba

Az ünnepségen Sánta Sándor kiemelte: bízik abban, hogy minőségi változás következik be a magyar édességiparban az elkövetkező években, sikerül visszaszorítani a silány minőséget és támogatni a minőségi termékek gyártását. Ezt a törekvést támogatja az agrártárca is – fogalmazott Kardeván Endre. Mint mondta, a minőségi édességek gyártását segíti számos intézkedés, köztük a Magyar Élelmiszerkönyv édesipari termékkategóriájára vonatkozó szabványának kidolgozása, mint ahogyan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzési gyakorlata is.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A vasárnapig tartó fesztiválon az összes jelentős magyar csokoládé- és édességmanufaktúra, a legjobb kereskedők, valamint az ismert hazai és világmárkák képviseltetik magukat, valamint számos, az édességfogyasztáshoz kapcsolódó programon is részt vehetnek a látogatók.

Hasonló méretű és színvonalú fesztivált nem rendeznek egyik európai nagyvárosban sem. A több mint 120 kiállító között kizárólag magas minőséget képviselő manufaktúrák vannak. A Magyar Édességgyártók Szövetsége tavaly is elsők között támogatta a rendezvényt, mert közös céljuk, hogy a mennyiségi édességfogyasztás helyett inkább a minőség kerüljön a középpontba.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)