Szigorú szabályokhoz köti a Vidékfejlesztési Minisztérium az élelmiszerek kezelését ionizált sugárzással. A rendelet megszabja, hogy mely élelmiszereket milyen feltételek mellett, mekkora dózisban lehet ilyen eljárással kezelni.
Kizárólag szárított aromás növények, fűszerek és fűszerkeverékek tartoznak ebbe a körbe, más élelmiszerek kezelésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) ad ki engedélyt, de csak abban az esetben, ha ezt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság jóváhagyja.
Ionizáló sugárzással csak olyan létesítményben lehet élelmiszereket kezelni, amely engedélyt kapott erre az MgSzH-tól. Az eljárás ugyanis speciális és magas szintű szakképesítést igényel. Minden egyes kezelésről nyilvántartást kell vezetni, ez alapján a hivatal a Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül tájékoztatja az Európai Bizottságot.
Az általános jelöléseken túl az érintett termékek csomagolásán, címkéjén vagy másutt jól látható módon fel kell tüntetni a „sugárkezelt” vagy az „ionizáló sugárzással kezelt” feliratot. Ha a közétkeztetésben – beleértve a vendéglátást is –felhasználnak ilyen élelmiszert, akkor arról tájékoztatni kell a fogyasztókat.
Az ionizáló sugárzással kezelt élelmiszerekre – ha egy uniós tagállamból vagy harmadik országból érkezik hazánkba – mennyiségi megkötés nélkül vonatkoznak a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés előírásai.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)