2013. március 4-8. között ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottság (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). Az eseményre várhatóan több mint 50 országból érkeznek majd kormányokat és nemzetközi szervezeteket képviselő szakértők, akik élelmiszer-mintavételi és analitikai módszereket meghatározó nemzetközi dokumentumokat dolgoznak ki.
A Codexet az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is. Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. EU) és nemzeti élelmiszer-szabályozás alapjául szolgálnak. A Codex Alimentarius az elmúlt évtizedekben a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó, a regionális és nemzeti szabályozásokat is meghatározó központjává vált.
Magyarország 1972 óta látja el a CCMAS szakbizottsággal kapcsolatos feladatokat. A Codex Alimentarius ötven évvel ezelőtt alakult meg, így a márciusi budapesti szakbizottsági rendezvényt külön figyelem övezi.
Az üléssel kapcsolatos információk megtalálhatók angol nyelven a NÉBIH oldalán.
A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a VM élelmiszerláncfelügyeleti oldalán.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)