A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) és az Egészségügyi Világszervezet INFOSAN rendszerén keresztül is tájékoztatást kapott arról, hogy Franciaországban nyolc embernél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása.
A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin okoz, amennyiben élelmiszert fogyasztva bekerül a szervezetbe.
A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékeiket három különböző márkanév (Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anaïs és Terre de Mistral) alatt értékesítik.
Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrémnél igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanéven forgalmazott valamennyi termékét visszahívták, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.
A rendelkezésünkre álló információk alapján a szóban forgó konzerv termékeket kizárólag Franciaországban hozták forgalomba, külföldre, így Magyarországra nem szállítottak belőlük.Tekintettel arra, hogy a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték, felhívjuk a hazai fogyasztók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki Franciaországban vásárolt a La Ruche korábban említett három márkanéven forgalmazott termékeiből, úgy azokat ne fogyassza el.
A botulizmusról bővebb információ itt olvasható.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)