A magyar vadhús biztonságos, jó minőségű, egészséges és ízletes. Erről tegnap meg is győződhettek a főzéssel, kóstolással egybekötött, vadhúsfogyasztást népszerűsítő rendezvény résztvevői. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eseményén ismert séfek és szakújságírók mellett Simicskó István sportért felelős államtitkár, Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár és a NÉBIH tisztségviselői együtt kóstoltak és teszteltek.

A vadhúsfogyasztást népszerűsítő kampánnyal a hivatal szeretné elérni, hogy a családok asztalán és a közétkeztetésben is minél gyakrabban helyet kapjon az egészséges és jó minőségű vadhús. A rendezvényen Némedi József mesterszakács jóvoltából különböző érlelési idejű, de azonos konyhatechnológiával készült őzhúsokat tálaltak fel a zsűrinek. Az őzgerincből, illetve őzcombból készült, enyhén fűszerezett sült húsokat vakteszten kóstolt a bírálóbizottság. Az érzékszervi vizsgálat célja, hogy – az adatok összesítése után – kiderüljön, melyik a leginkább ízletes.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A közétkeztetést egészségesebbé tehetné, ha – élve a vadban gazdag magyar erdők adta lehetőséggel – minél több vadhús kerülne az iskolák és más intézmények asztalára – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rendezvényt köszöntő levelét tolmácsolta a rendezvényen. A kormány a 2011-es vadhúsrendelet megalkotásával is segíti a fenti célt, hiszen ez a jogszabály segíti a vadásztársaságokat abban, hogy a korábbiaknál könnyebben adhassák el az általuk elejtett vad húsát. A vadhús a hal mellett a legegészségesebb, legértékesebb hús, hiszen a vad kizárólag természetes táplálékot fogyaszt.

A kóstolás mellett mindegyik állat húsát mikrobiológiailag is vizsgálták. Ez hiánypótló, hiszen jelenleg csak egy régi tápanyagtáblázat áll a szakma rendelkezésére. A mikrobiológiai eredmény a vadhúsoknál a gazdasági haszonállatokra vonatkozó normál vágási higiénia mellett előírt határértékeknél alacsonyabb mikrobaszámot mutatott ki.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Herényi Bulcsu, a NÉBIH osztályvezetője, a program koordinátora úgy fogalmazott: reményeink szerint iránymutatást tudunk majd adni a vadásztársaságoknak, az állami erdőgazdaságoknak, valamint a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátók, közétkeztetők) arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat. Hozzátette: várhatóan már 2014 második felében kiterjesztik a vizsgálatokat valamennyi hazai vadászható vadfajra. Ehhez pedig igen hasznos és jó alapot adhatnak az őz esetében szerzett friss tapasztalatok.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)