A tárca két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje.

Kiemelten fontos, hogy jó minőségű, megbízható élelmiszerek kerüljenek a magyar polcokra, ezért egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy a fagyasztott húsokat - bizonyos idő után - ne lehessen felhasználni húskészítmények előállításához, mert tápértékük romlik. A gyengébb minőségű felvágottak nagy része fagyasztott húsból készül, de mivel ezt nem kötelező feltüntetni a címkéken, a vásárló nem tudja, mit vesz a pénzéért.

Az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió nem szabályozza a fagyasztott húsok felhasználását, a tárca társadalmi konzultációt kezdeményezett a kérdésről. A párbeszédet követően világos képet kaphat arról, van-e társadalmi igény a fagyasztott húsok felhasználásának szabályozására.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke már kifejtette álláspontját: az Európai Uniónak meg kellene határoznia, hogy egy bizonyos idejű fagyasztás után a hús emberi fogyasztásra ne legyen felhasználható.

A minisztérium a további véleményeket postán (Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Kossuth tér 11.) vagy a [[[ySSNAEUplzKjqbR3j2jZmFneWFzenRvdHRodXNAdm0uZ292Lmh1]]] címre várja november 7-ig.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)