A bejgli termékeket ellenőrizte karácsony közeledtével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A célellenőrzés a bejglik biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyformán kiterjedt. A hatóság ellenőrizte a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését, valamint a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket. Közlemény.
A NÉBIH által koordinált kiemelt bejgli-ellenőrzésen a Pest, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai az előállító létesítményekben (pékségekben, cukrászatokban), valamint a kisebb és nagyobb kereskedelmi egységekben egyaránt vizsgálódtak 2012 decemberében. 41 termékből vettek mintát, és 304 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.
A laboratóriumban Salmonella és penész jelenlétet, valamint a mák töltelékű termékekben a mák morfin tartalmát is vizsgálták. A helyszíni előállítói hatósági ellenőrzéseken a gyártmánylapok, az anyagnorma és a ténylegesen felhasznált összetevők ellenőrzése is megtörtént.
A legtöbb hibát a termékek jelölésének, valamint érzékszervi tulajdonságainak vizsgálatakor találták a hatóság szakemberei: 21 termék jelölésénél tártak fel hiányosságokat, illetve 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek. Három bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket, két esetben pedig a termék tömegével volt probléma.
A 41 termékből 29-nél indult hatósági eljárás, ebből 7 esetben figyelmeztetésben részesítik majd a bejgli gyártóját. 22 terméknél az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege – az előzetes adatok alapján – 2 630 000 Ft lesz, amelyet minőségi hibák miatt szabnak ki.
A hatósági vizsgálat részleteiről, valamint a bejgli történetéről és egyéb érdekes információkról a NÉBIH oldalán olvashat.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)