A hazai sertéságazat fellendítése, a hazai piacok védelme érdekében született meg a sertésállományoknak a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától (PRRS) való mentesítés szabályait tartalmazó vidékfejlesztési miniszteri rendelet.

A hazai sertéságazat versenyképességének növelése, jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálása, és a fogyasztók biztonságos hústermékekkel történő ellátása érdekében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése alapján az országos főállatorvos 2011-ben indította el a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítési programot. A betegség felmérésével és a mentesítésszabályainak kidolgozásával a szaktárca célja, hogy Magyarország teljes sertésállománya elérje az úgynevezett négyes-mentességet (melynek része a PRRS-vírustól való mentesség is), és így hazánkban csak egészséges sertésállományokból származó állatokat lehessen tenyészteni.

A program első lépéseként felmérték a sertésállományok fertőzöttségét, majd a szakértők – egyeztetve a sertéstenyésztő és -tartó szervezetekkel – elkészítették a mentesítési tervet. A rendelet a mentesítési program végrehajtását segíti. A jogszabály  részletezi a szükséges minősítő és ellenőrző vizsgálatokat, előírja, hogy mi a teendő, ha fertőzött egy állatállomány, valamint meghatározza az állattartók kötelezettségeit és az állategészségügyi szolgálat különböző szintjein (hatósági állatorvos, járási hivatal, megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok és a NÉBIH) hozandó intézkedéseket. 

A rendelet célja a hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének megszüntetése, az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése, így az ebből fakadó gazdasági előnyök kihasználása.
Amennyiben a PRRS mentes státuszt az Európai Unió is elismeri, úgy kelendőbbé válnak a külföldi piacon a magyar sertések, ugyanakkor hazánkba már csak szintén mentes állományból lehet majd élő állatokat, szaporító anyagokat szállítani.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)