Szakmai körökben újra és újra felmerül az a jogalkotási elvárás, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen felhasználni bizonyos fogyaszthatósági/minőség-megőrzési időtartam után húskészítmények előállítására. A témáról a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi konzultációt kezdeményez, melynek keretében érdeklődéssel várja a fogyasztók, kereskedők, előállítók, állattartók és valamennyi érintett véleményét 2011. 10. 24-ig postán vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu címre.
Az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek egymással. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium legfontosabb céljai közt szerepel a hazai lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, valamint a hazai vállalkozások érvényesülésének elősegítése. A célok elérése érdekében eddig is igen komoly előrelépések történtek, és további intézkedések várhatóak.
A Vidékfejlesztési Minisztérium éppen ezért társadalmi konzultációt kezdeményez arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húskészítmények felhasználását.
Az Európai Unió előírásai értelmében, a fagyasztott hús fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, de csak a végső fogyasztónak szánt élelmiszereknél kötelező feltüntetni a lejárat időpontját.
Az alapanyagként felhasznált fagyasztott terméknél nincs szabályozva, mit kell feltüntetni a címkéken.
A szabályozás hiányosságai miatt előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, illetve több évig tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket. Különösen a baromfi szektorban ciklikus a hústermék iránti kereslet, a vállalkozások gyakran kényszerből, stratégiai megfontolásból fagyasztják le termékeiket.
Köztudott, hogy a hús mikrobiológiai állapota a lejárati időponthoz közeledve egyre inkább romlik. Fagyasztással a zsírok bomlása következtében avasodás követezhet be, és a hús víztartalma is csökken. A hosszú ideig fagyasztott húsok minősége a fagyasztás során romlik, amit a fogyasztók érdekeinek védelme szempontjából mindenképpen figyelembe kell venni.
A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozása a magyar alapanyagok keresletének növekedését, közvetett módon az állatállomány gyarapodását eredményezheti, megakadályozhatja a más országokban már „nemkívánatos” készletek beáramlását.
A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az EU többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás. Összességében a magyar élelmiszer előállítók a világpiacon piaci hátrányba is kerülnek.
A Vidékfejlesztési minisztérium a társadalmi konzultáció után dönt arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húsok felhasználását.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)