A gombamérgezések megelőzése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletben szabályozza a vadon termett, étkezési célra gyűjtött gombákkal kapcsolatos közegészségügyi előírásokat . A jogszabály 2011. november 25-én lép hatályba.
Az Országgyűlés a 2008. január 1-jén életbe lépett élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben lehetővé tette a vadon termett gombák forgalomba hozatalát, de nem szabályozta a begyűjtést és az árusítást. A vidékfejlesztési miniszter rendeletalkotásával ezt a hiányt pótolta.
A rendelet meghatározza a gomba-szakellenőrök tevékenységét, ellenőrzését, a gombaminősítést; a gomba felhasználhatóságának feltételeit; a gombaforgalmazás nyomonkövethetőségét; a gombamérgezéssel kapcsolatos esetek kezelését. A jogszabály melléklete tartalmazza az árusítható gombák körét is. A rendelet kérelem alapján lehetőséget ad emberi fogyasztásra alkalmas, a gombajegyzékben nem szereplő gomba forgalomba hozatalára is meghatározott piacra és időtartamra.
A rendelet értelmében vadon termett gombát forgalomba hozni, vagy feldolgozni ezentúl csak gomba-szakellenőri igazolással lehet. Ellenőrré az válhat, aki gomba-szakellenőri tanfolyamot végez, sikeres vizsgát tesz; öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai alkalmassági igazolással rendelkezik és tevékenységét bejelenti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak. (Gomba-szakellenőri tevékenységet az is végezhet, aki igazolja, hogy 1955-1984 között közép-, vagy felsőfokú gombaismerői képzettséget szerzett.)
2008 óta a piacokon és árusítóhelyeken rendezetlen körülmények között folyik a vadon termett gombák árusítása. A rendelet mellékletei olyan formanyomtatványokat is tartalmaznak, amelyek a piaci árusításhoz, illetve a vendéglátó-ipari, kereskedelmi felhasználáshoz szükségesek, hozzájárulnak a gombatételek nyomonkövethetőségéhez.
A gombák, illetve a gombából készített élelmiszerek a húskészítményekhez hasonlóan rendkívül romlékonyak, ezért élelmiszerbiztonsági okokból rendkívül fontos a nyomonkövethetőség megkövetelése.
A rendelet alapján később a tárca kiegészíti a Magyar Élelmiszerkönyvi irányelvet és a kapcsolódó mellékleteket, amelyek majd az árusítható gombák részletes minőségi követelményeit tartalmazzák fajonként, illetve fajcsoportonként.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)