A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) fennállásának egy éve alatt 351 ellenőrzést végzett, ennek során mintegy 1630 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek. Ebből 710 tonnát kellett megsemmisíteni, illetve kiszabtak 141 millió forint bírságot és megállapítottak 7,5 milliárd forint adóelkerülést - ismertette Kardeván Endre.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos a Magyar Országos Állatorvos Egyesület közgyűlésén kifejtette: a tavaly márciusban létrehozott Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rugalmas, ügyfélbarát, a kérdésekre és problémákra gyorsan reagáló szervezetként gondoskodik arról, hogy az élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig megvalósuljon. Jelezte: a hivatal struktúrájának átalakítása – a feladatok még hatékonyabb ellátása érdekében – folyamatos.

Kardeván Endre elmondta azt is: a felügyeleti díj bevezetése lehetővé tette az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer fejlesztését. Ennek célja, hogy az állam egységes rendszerben, elektronikusan tartsa nyilván az összes, mintegy félmillió élelmiszerlánc-szereplőt. Az államtitkár kiemelte: az Országgyűlés elfogadta Magyarország első élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját, amelyet a vidékfejlesztési tárca és a NÉBIH dolgozott ki. A 2013-2022-es időszakra szóló stratégia végrehajtása mintegy 400 milliárd forintot igényel, az összeg már ma is rendelkezésre áll különböző költségvetési sorokon - mondta. A programok közvetett pozitív hatása ezermilliárdokban is mérhető. Így a nemzetközileg versenyképes magyar élelmiszerlánc-biztonsági rendszer kiépítésével, arányaiban kis befektetéssel nagy gazdasági és egészségügyi haszon realizálható - fogalmazott Kardeván Endre.

A NÉBIH és a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei az élelmiszerlánc teljes területén – a talajvédelemtől az állategészségügyön át a vendéglátásig – folyamatosan ellenőrzik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit - hangsúlyozta az államtitkár. A statisztikai adatok közül megemlítette: tavaly a hatóság az állategészségügyi, állatvédelmi és állati melléktermékekkel kapcsolatosan több mint 54 ezer ellenőrzést folytatott, hiányosságot mintegy 900 esetben állapítottak meg. A NÉBIH laboratóriumaiban több mint egymillió tétel ellenőrzése során 2,2 millió vizsgálatot végeztek.

(MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)