A sajtóban megjelent téves információkkal szemben, a Csehországban és Lengyelországban az elmúlt napokban már több halálos áldozatot is követelő metilalkohollal szennyezett szeszesipari termék semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával. A Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos. Közlemény.
A „pálinka”, „törkölypálinka” fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg, mely szerint: a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint jelenleg nincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)