A széles körű tapasztalatcsere, az érdekek egyeztetése és a piacralépés közös stratégiája szolgálhatja leghatékonyabban egy iparág fejlődését, versenyképességét. Erre kiváló lehetőséget teremt a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállítás – nyitotta meg a Syma csarnokban ma kezdődő háromnapos rendezvényt Kardeván Endre.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár elmondta: a jobb minőségű alapanyagokból készített, hagyományőrző pékáruk vagy éppen a választékot színesítő, újonnan megálmodott cukrászsütemények iránt egyre élénkül a vásárlói érdeklődés. A magas minőségű termékek előállítása mellett elengedhetetlen a gyártási technológia korszerűsítése és gazdaságosabbá tétele. Fontos cél tehát a szektor beruházási hajlandóságának növelése, amit a viszonylag kedvezően elérhető vállalkozói hitelek illetve európai uniós pályázatok ösztönöznek.
Kardeván Endre emlékeztetetett rá: a vidékfejlesztési tárca a szakmával együtt kidolgozta és a Magyar Élelmiszerkönyvben 2012 közepén megjelentette a különleges minőségű sütőipari termékekre vonatkozó irányelvet. Pár héttel ezelőtt pedig megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik. A szabályozás abból indul ki, hogy a nemzetközi vállalatokkal nem az árversenyben, hanem a minőségi versenyben indulhat jó eséllyel a magyar cukrász- és sütőipar.
A kiváló minőségű hazai pék- és cukrászipari termékek piacát tovább kell erősíteni, melynek egyik útja, ha a valódi értékek védelmet kapnak – fogalmazott az államtitkár. Ennek érdekében tettünk lépéseket a feketegazdaság visszaszorítására, ezért tartatjuk be az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelményeket a piac minden szereplőjével – mondta. Ezt a célt szolgálja a többek közt a HÍR program vagy a Magyar Pékszövetség által létrehozott Magyar Pékség Védjegy.
A minőségi termékek versenybe hozásának másik útja a fogyasztói szemlélet alakítása. Kardeván Endre véleménye szerint e területen is sok előrelépés történt. Olyan nemes versenyek, mint a Szent István napi kenyér kiválasztása, az Év Fagylaltja vagy a Magyarország Tortája címért történő versengés nemcsak a minőségi tökéletesedésnek, de a figyelemfelkeltésnek is hathatós eszközei.
A BaGaTech szakkiállítás, amely a szakmai ismeretek mellett új értékesítési, marketing és ügyfélkezelési koncepciót is kínál a látogatók számára, magas szinten szolgálja az eddig kifejtett célokat.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)