Magyar Libamájszövetség néven érdekképviseletet hoznak létre az ágazat szereplői a libamáj hazai- és külpiaci pozícióinak erősítése érdekében, Orosháza városa pedig hungarikummá kívánja nyilváníttatni a libamájat – hangzott el a harmadik orosházi libamájfesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter támogatásáról biztosította egy célzott marketing kampány elindítását.

A kampányhoz a tárca irányítása alatt álló Agrármarketing Centrum (AMC) segítségét is felajánlotta. A miniszter nemzeti kincsnek nevezte a libamájat, amely nemcsak exportterméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent. Üdvözölte a tervezett szövetség létrehozását, mert mint mondta csak összefogással, tudatos termelői, feldolgozói szerveződésekkel lehet helytállni a piaci küzdelemben.

Kiemelte, hogy a teljes magyar libamájtermelés évente eléri az 1600 tonnát, s ennek nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A miniszter nagyon fontosnak tartotta, hogy a vízi szárnyasok tartására vonatkozó etikai kódex minél nagyobb támogatást élvezzen. A kódex a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak – jelentette ki.

A megalakulás előtt álló Magyar Libamájszövetségben a tervek szerint a teljes termékpálya képviselteti magát, vagyis az integrátorok, a töméssel foglalkozó gazdák, a feldolgozók, vágóhidak, a kereskedők, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosai – mondta Elekes Lajos, a libamáj feldolgozással is foglalkozó orosházi Merian Foods Kft. vezetője. A szövetség célja a magyar libamáj, illetve hízott máj ismertségének és marketing támogatottságának a növelése, és egy elmozdulás a jelenlegi alapanyag termeléstől és értékesítéstől a feldolgozott termékek főként exportpiacokra való értékesítésének irányába.

Dancsó József, Orosháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a térségben világszínvonalú terméket állítanak elő, dolgoznak fel, és igyekeznek értékesíteni. Hozzátette: a magyar libamáj elsősorban orosházi, hiszen az előállítás legnagyobb része Orosházán történik. Ezért fontosnak tartja, hogy a készülő és hamarosan megszülető hungarikumtörvény külön említést tegyen arról, hogy a libamáj orosházi, hogy ezt a prémium terméket megfelelő védettséggel, megfelelő szintén és módon tudjuk megőrizni és védeni.

(MTI, kormany.hu)