Felvidéki magyarok előtt népszerűsítette a hungarikumokat, és beszélt azok külhoni piacra jutási lehetőségeiről Kardeván Endre Kassán, szerdán a Pasztorációs Központban.

A szlovákiai Wekerle Vállalkozói Körök klub jelleggel kínálják a hasznos üzleti információkat, programokat az érdeklődőknek. Az államtitkárt a rendezvényen a hungarikumtörvénnyel kapcsolatban elmondta: bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül az arra érdemes bekerüljön a Nemzeti Értéktárakba. Az egyes értékek értéktárakba való felvételére területi elv szerint helyi és külhoni szinten tehető javaslat. A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartásba vételét a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága határozza meg. E nemzeti értékek kedvező elbírálás esetén a külhoni magyarság értéktárát gyarapítják – mondta el az államtitkár.

A külhoni magyarság értéktárába történő felvételhez eddig benyújtott javaslatok a következők: a kurtaszoknyás falvak népviselete és hagyományőrzése, a deáki római katolikus templom, a bényi rotunda és a kéttornyú templom, a kőtés, a pozsonyi kifli és a paprikás kattancs. Ezen értékeknek a jövőben komoly szerepük lehet a vidéki turizmusban és vendéglátásban, a környezet- és tájvédelemben, a kedvezőtlen adottságú térségek felzárkóztatásában, a népességmegtartásban, a foglalkoztatásban – fogalmazott a kassai rendezvényen Kardeván Endre.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)