Mezőgazdasági szempontból sokkal jobb lehet az idei év a tavalyinál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Kardeván Endre az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a hungarikumok helyzetéről is.
Az idei időjárás eddig sokkal inkább kedvez az agráriumnak, mint a tavalyi - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.
Sokkal jobb évet tudunk zárni, ha a közeljövőben nem lesz extrém időjárás. A mostani csapadékmennyiség már nagyon kellett - tette hozzá az államtitkár.
Kardeván Endre kitért arra is, hogy a márciusig elhúzódó télies időjárás ellenére sem tudnak jelentős fagykárokról. Úgy tűnik, az őszi, sőt a tavaszi vetések is nagyon jók. Nagyon szép a határ, gyönyörűek a repceföldek az egész Dunántúlon. Ha ez így marad, és nem lesz valami rendkívüli helyzet, akkor nagyon jó termésre számíthatunk, de hogy egy jó közepesre, az egészen biztos - fogalmazott.
A mezőgazdaság számára Kardeván Endre szerint most a legfontosabb feladat az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése, mára ugyanis a tömegáruval nehézkes kijutni a piacra, a minél magasabb szinten feldolgozott élelmiszerekre van kereslet.
Akár élelmiszerekkel is bővülhet még az államilag elismert hungarikumok köre - erről is beszélt az Arénában az államtitkár, aki azt mondta: a magyarok többsége által ismert élelmiszereket a Hungarikum Bizottság is elismerhet. Bár sokan szeretnék megkapni a hungarikum jelzőt, de híresnek, réginek vagy elismertnek kell lenni a terméknek, hogy bekerülhessen a hungarikumok közé. A makói hagyma vagy a gyulai kolbász már fogalom, de az, hogy valaki disznót vág otthon és kolbászt csinál, még nem lesz hungarikum - magyarázta Kardeván Endre.
Az ilyesmit persze nyilvántarthatják helyi értékként - tette hozzá az államtitkár.
A bizottságnak nem az a célja, hogy minden hónapban száz terméket hungarikummá nyilvánítson, mert akkor teljesen elértéktelenedik. Körültekintően kell ezt csinálni, nem véletlenül alakul meg a Hungarikum Bizottságon kívül még nyolc szakbizottság. Egy olyan nagy szűrőn kell, hogy átmenjen ez az egész, hogy tényleg értéke legyen még hosszú-hosszú évtizedekig vagy századokig - fűzte hozzá Kardeván Endre.
A mohácsi busójárást, a herendi porcelánt és a törkölypálinkát is tartalmazó listán jelenleg 15 hungarikum szerepel.
Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.
(Inforádió, 2013. május 7.)